Fietsersbond Breda - Etten-Leur / E-mail: info@fietsersbondbreda.nl

Fietsersbond Etten-Leur

Op zondag 5 februari 2023 vindt Etten-Leur Vitaal plaats in het Turfschip (Schipperstraat 2, Etten-Leur) van 11:00 uur tot 16:00 uur. Je vindt hier aandacht voor gezondheid en energie op verschillende vlakken zoals voeding, mindfulness, ademhaling, slaap en financiën. Er worden workshops gegeven en verschillende sportclubs verzorgen demonstraties.

Doe tijdens dit event een gratis fit test en weet wat jij kunt doen om je gezondheid te verbeteren. Benieuwd naar jouw conditie, hartslag of vetpercentage? Wil je weten wat jouw biologische leeftijd is? Kom langs en doe mee! Lees meer...


Nieuws:

 

* Veiligheid op rotonde Concordialaan en Hoevenseweg niet ideaal voor langzaam verkeer...

Op 18 november 2022 heeft er een stukje in BN De Stem gestaan dat er iets moet gebeuren aan deze rotonde.

Burgerlid Claartje Bierkens (CDA) bracht het onderwerp vorige maand onder de aandacht van de gemeente.
Aanleiding was een aanrijding van een fietser door een automobilist. Lees meer...

* Groot onderhoud N389...

De Fietsersbond afdeling Etten-Leur heeft een goed gesprek gehad met de Provincie Noord-Brabant en de Antea Group vanwege het groot onderhoud van de N389.

Dit is de weg tussen Etten-Leur (voorbij de rotonde van de bebouwde kom) over de Zevenbergseweg tot Zevenbergen (iets voor de bestaande rotonde).

Het betreft met name onderhoudswerkzaamheden en enkele optimalisaties voor de inrichting van de weg. Het kruispunt Zevenbergseweg - Strijpenseweg wordt aangepast naar een rotonde en de brug over de Mark wordt vervangen. 

De belangrijkste wijzigingen zijn: Lees verder...

 • De verharding van de rijbaan en het fietspad wordt vernieuwd. 
 • Over het gehele tracé is een tweezijdig fietspad voorzien aan de zuidwestzijde van de N389.
  Hiermee komt het noordoostelijk gelegen eenzijdig fietspad te vervallen.
 • De breedte van het tweezijdig fietspad zal naar verwachting 3,6 meter worden.
  Gelet op de fietsintensiteiten is er geen noodzaak om de N389 onderdeel te laten zijn van een snelfietsroute.
 • In het ontwerp wordt getracht om bestaande bomen te behouden.
  De Fietsersbond heeft als aandachtpunt aangegeven dat boomwortels onder een fietspad niet wenselijk zijn en hier rekening mee te houden in de locatie van de bomen en/of de boomsoorten.
 • Ter hoogte van de Elshoutweg is overstekend (recreatief) fietsverkeer over de N389. Voor de oversteekbaarheid van fietsers wordt gekeken naar extra middengeleiders, zodat de fietsers de N389 in twee delen kunnen oversteken.
 • Voor de rotonde N389 - Strijpenseweg wordt gewerkt aan een alternatief ontwerp. 
 • Ter hoogte van de Boutweg krijgt de N389 middengeleiders voor de oversteekbaarheid. Verder wordt gekeken of de aansluiting van overstekende fietsers in het verloop van de Boutweg geoptimaliseerd kan worden.
 • Ter hoogte van de brug over de Mark is een separate brug voor fietsers voorzien in de eindsituatie. De brug zal voorzien worden van leuningen. 
  In de tijdelijke situatie zal het fietspad bij de brug over de Mark kortstondig afgesloten moeten worden. Bij een stremming zal gekeken moeten worden naar maximaal weekenden en/of schoolvakanties.
 • Het kruispunt N389 - Zuiddijk is vergelijkbaar met het kruispunt N389 - Boutweg. Hier zijn middengeleiders voorzien voor de oversteekbaarheid van de N389. De fietsersbond geeft aan dat over de Zuiddijk ook een LF-route loopt.
 • Het wegvak tussen de Zuiddijk en de rotonde bij Zevenbergen heeft bedrijven aan de noordoostzijde van de rijbaan. Met de projectie van een tweezijdig fietspad aan de zuidzijde is er het voordeel dat doorgaande fietsers nauwelijks uitritten tegenkomen met afslaand (vracht)verkeer. Wel is de bereikbaarheid van fietsers voor bedrijven wat lastiger, doordat zij ter plaatse van de uitrit de N389 moeten oversteken.
 • Ter hoogte van de rotonde bij Zevenbergen sluit het nieuwe geprojecteerde fietspad aan op de bestaande enkelzijdige fietspaden in Zevenbergen.

Mochten er vragen zijn dan zijn deze via het contactformulier (onderaan deze pagina)  te stellen.

Henk Koenraads
Kees Mensen
 


Doortrappen...

Fietsersdag 18 juli 2022

Op maandag 18 juli hebben we, vanuit de Fietsersbond, afdeling Etten-Leur, een Fietsersdag georganiseerd. Ondanks het warme weer, hadden we in de ochtend 20 en in de middag 16 deelnemers. De uitleg werd gegeven door Ad Toebak van Veilig Verkeer Nederland, afdeling Etten-Leur.
We konden gebruik maken van de kantine van Achilles. Hier was het lekker koel en voor de deelnemers was er voldoende drinken. In de pauze was er bij het drinken iets lekkers, een appelflap of worstenbroodje. Lees meer...

 

* Lees ook het artikel in de Etten-Leurse Bode... Klik hier


Recreatieve fietsers stappen vaker op de pedalen...

- Recreatieve fietsers stappen vaker op de pedalen dan vijf jaar geleden en oordelen gunstiger over de mogelijkheden om te fietsen in eigen land. Dat blijkt uit een onderzoek dat de ANWB heeft laten uitvoeren onder 9156 fietsers. Lees meer...

- Hoe beoordelen recreatieve fietsers het fietsen in Noord-Brabant en welke verbeterpunten zien zij om de ideale fietstocht in Noord-Brabant mogelijk te maken? Lees meer...


Stationsstalling Etten-Leur

Niet meer gratis je fiets stallen bij het station Etten Leur

Een motie van de raadsfracties, Leefbaar Etten Leur, Ons Etten Leur en D66, om de gratis bewaakte fietsenstalling aan het station te behouden, kreeg niet voldoende steun. Lees meer...


Wanneer het station Etten-Leur weer zou beschikken over een bewaakte fietsenstalling. Zou u dan weer vaker met de trein gaan reizen?


Gemeenteraadsverkiezingen 2022 in Etten-Leur...

Op 16 maart 2022 waren er Gemeenteraadsverkiezingen.

Wilt u nog eens de publicaties van de verkiezingen en de verkiezingsuitslag bekijken op onze website kijk dan  hier...


“SAMEN GEZOND LEVEN ETTEN-LEUR”

Op dinsdag 8 maart organiseerde de gemeente Etten Leur een bijeenkomst om ideeën/initiatieven ten aanzien van sport, preventie en leefstijl bij elkaar te brengen.

De avond was opgezet in een “markt-opzet” waarbij de verbindingen zo gemakkelijk mogelijk plaats konden vinden.   Lees meer...


Mijn naam is Kees Mensen...

Ik ben in 1955 geboren te Etten-Leur en woon hier nog steeds.

Ik ben vanaf mijn jeugd sportief bezig geweest. Dat kon zijn voetballen, hardlopen of fietsen.
Hardlopen vanaf 5 kilometer tot eenmaal de marathon. Sporten is voor mij iets wat ik graag doe met vrienden. Lees meer...


Oversteek Vijfhuizenweg-Lichttorenhoofd

Oversteek Vijfhuizenweg-Lichttorenhoofd een onoverzichtelijke verkeerssituatie...

Fietsers vanuit de Lage Vaartkant moeten via een bijzonder onoverzichtelijke verkeerssituatie hun weg naar het Lichttorenhoofd of de Kloosterlaan vervolgen. Het betreft hier een druk kruispunt met veel snelverkeer. Door de onduidelijke situatie verzuimen veel automobilisten om hier richting aan te geven. Lees meer...


Evenementen 2022

Evenementen 2022:

In verband met Coronamaatregelen zijn onderstaande evenementen onder voorbehoud:

* Servais Knaven Classic: verschillende fietsroutes voor families en toerfietsers 50, 100 en 150km  datum medio mei 2022. Klik hier voor de website.

* Tour de Leur datum medio mei 2022. Klik hier voor de website.

* Profwielerronde Etten Leur datum medio augustus 2022. Klik hier voor de website.   


Onze vertegenwoordiger voor Etten-Leur...

 Zijn naam: Henk Koenraads, in 1954 geboren in Breda en sinds 1978 woonachtig in Etten-Leur. Hoewel Etten-Leur de fietsvoorzieningen best goed op orde heeft, vallen hem toch nog een aantal zaken op die voor verbetering vatbaar zijn. Graag stelt Henk zich aan u voor, lees hier zijn verhaal.


Rondleiding met Henk Koenraads, onze vertegenwooriger in Etten-Leur...

Op 19 april hebben Henk en ik (Martin) Etten Leur verkend, beter gezegd, Henk heeft mij rondgeleid in zijn gemeente. Het verschil met Breda is groot, al is het alleen al de schaalgrootte, het is overzichtelijker en wat opvalt: fietsvriendelijk. Lees meer...


Vincent van Goghroute
Vincent van Goghroute

Vincent van Goghroute

Ontdek de omgeving van Etten Leur op zijn mooist met deze zuidroute van 32 km, door de prachtige natuur en langs de vele locaties die de schildersloopbaan van Van Gogh hebben beïnvloed.

- Start bij de Bischopsmolen nabij Bischopsmolenstraat 257

- Knooppunt: 50-61-04-20-82-05-35-41-01-10-13-08-45-24-23-21-62-50

 

* Route Zuid klik hier

* Route Noord klik hier

 

Voor meer info over deze en andere routes klik op visitbrabant.com


Contactformulier voor de Fietsersbond Etten-Leur.