Even voorstellen...

 

Mijn naam is Henk Koenraads, in 1954 geboren in Breda en sinds 1978 woonachtig in Etten Leur.
Voor mij heeft de fiets, in welke vorm dan ook, altijd al in een bijzondere belangstelling gestaan.

Na gestart te zijn op een doortrappertje, zie ik me nu nog samen met vader naar Janus van Nispen gaan om mijn eerste Peerless fiets te kopen.

Eenmaal 16 jaar moest het natuurlijk allemaal wat sneller, maar na een paar jaar ruilde ik mijn Puch brommer toch weer om voor een oud statig herenrijwiel van Gazelle. Een exemplaar dat mijn vader inmiddels had afgedankt.

Na de verhuis naar Etten Leur heb ik nog jarenlang op deze fiets de afstand Etten Leur Breda afgelegd. Elke dag, weer of geen weer, onder mijn motto “het regent bijna nooit”.

Toen de kinderen hun eigen weg hadden gevonden, zijn we met een nieuwe vakantie ervaring gestart. Fietskamperen. Op onze Santos vakantiefietsen hebben we van mooie fietsvakanties genoten in Nederland, Duitsland en Belgie. Tassen achterop, tassen voorop en de tent op de bagagedrager.

Inmiddels had ik ook het racefietsen ontdekt en samen met leeftijdsgenoten proberen we elkaar te overtreffen in snelheid. Wel keurig met een belletje en een “dank je wel” wanneer we mogen passeren van wat langzaam rijdende medefietsers.
Een bijzonder handig boodschappenwagentje, wat ik aan mijn fiets kan koppelen, voorkomt dat ik de auto onnodig moet gebruiken.
Ik sleep er werkelijk alles op mee, van zakken zand tot hele struiken vanuit het tuincentrum.
Ook de hond profiteert van mijn fietsfanatisme, in een hondenkarretje volgt ze me, onder wat gedempt protest, naar leuke uitlaatplaatsen.

Hoewel Etten Leur de fietsvoorzieningen best goed op orde heeft, vallen me, zo rondfietsend, toch nog een aantal zaken op die voor verbetering vatbaar zijn. Her en der een paaltje op een fietspad dat meer ongelukken veroorzaakt dan het voorkomt. Een Noord-Zuid verbinding waarbij na het afsluiten van de overweg voor fietsers op het station voor een extra omweg zorgt. Een gevaarlijke oversteek van een bypass bij de rotonde. En zo zijn er nog tal van verbeterpunten waarbij ik hoop de gemeente en de politiek warm voor te krijgen. Voor mij dus de reden om aan te sluiten bij de fietsersbond afdeling Breda en Etten Leur. Het fietsgebruik in Etten Leur zo aantrekkelijk te maken dat meer mensen de auto wat vaker laten staan. Met als beloning een beter milieu, een betere gezondheid en welzijn.

 

Henk Koenraads.