Fietsersbond Breda - Etten-Leur / E-mail: info@fietsersbondbreda.nl

Fietsersdag 18 juli 2022

 

Op maandag 18 juli hadden we, vanuit de Fietsersbond, afdeling Etten-Leur, een Fietsersdag georganiseerd. Ondanks het warme weer, waren er in de ochtend 20 en in de middag 16 deelnemers. De uitleg werd gegeven door Ad Toebak van Veilig Verkeer Nederland, afdeling Etten-Leur.

We konden gebruik maken van de kantine van Achilles. Hier was het lekker koel en voor de deelnemers was er voldoende drinken. In de pauze was er bij het drinken iets lekkers, een appelflap of worstenbroodje.

Er werden veel verschillende soorten vervoermiddelen genoemd die je tegen kon komen op en ook gebruik maken van het fietspad.
Een gewone, elektrische of bakfiets of speed pedelec. Maar er zijn er veel meer, zoals hoverboard, scootmobiel, ruiter, segway, skater, (elektrische)step, skateboard, snorfiets, gehandicaptenvoertuig, brommobiel, bromfiets, waveboard.
Duidelijk werd verteld waar deze mochten rijden of soms zelf helemaal niet omdat deze alleen thuis mogen worden gebruikt.

Er was aandacht voor je snelheid en je reactiesnelheid. Vraag hierbij was; Waar gebeuren de meeste ongelukken, is dat een botsing met een auto, bij het op- of afstappen, twee fietsers die elkaar raken, met een paaltje, stoeprand etc., met gladheid, ?
Verrassend was dat op plaats één stond bij gladheid en op twee op- en afstappen en op plaats vijf een ongeluk met een auto. Daarna werd de remweg van een auto benoemd bij een snelheid van 50, 55 en 60 kilometer per uur. Hier kun je rekening mee kunt houden bij het oversteken.
Alcohol, medicijnen of stimulerende middelen werden benoemd omdat die de rijvaardigheid beïnvloeden. Er werd door middel van een filmpje op de gevaren van de dode hoek van een vrachtauto gewezen.

Er was tijd voor “wat moet er op een fiets zitten en wat niet”. Fietsplezier Boere was aanwezig met twee elektrische fietsen, fietshelmen en spiegels. Er kon ook gefietst worden.

Twee buurtsportcoaches, vrijwilligers van Avoord, waren aanwezig. Wil je vrijwilliger worden, neem dan contact op met Avoord. Ze gaven aandacht aan oefeningen, zoals bochtjes maken, op- en afstappen en tips. Tevens begeleiding bij het fietsen. Er was een deelnemer die al drie jaar niet meer had gefietst. Die heeft, onder begeleiding, drie rondjes van 400 meter gefietst. Voldaan ging deze deelnemer naar huis.