Inhoud:  

  

1. Inleiding 

 

2. Afdeling 

- Actieve leden  

- Afdelingsvergaderingen  

- Afdelingsblad de Digi-Tuub  

- Beleidsplan 2020-2025  

- Overleg met de gemeente  

- Oostflank  

- Snelfietsroute Tilburg-Breda, binnenstedelijk gebied  

- Etten-Leur  

  

  1. Ongeregelde activiteiten

 

  1. Reguliere activiteiten 

- Brabants Verkeers veiligheids label (BVL) 

- Fietsenstallingen in de binnenstad van Breda 

- Fietsverlichting controle actie 

- Verkeers Veiligheids Overleg (VVO) 

  1. Speerpunten 

- Fietsevenement Breda Etten-Leur  

- Snelfietsroute Breda-Tilburg 

  

  1. Continuïteit 

-  Financiële verantwoording                             

  - Contact met Fietsersbond afdelingen Oosterhout en Drimmelen 

- Website  

- Ledenbestand 

 

  1. Inleiding

De Fietsersbond afdeling Breda is een onderafdeling van de landelijke Fietsersbond. 

De afdeling stelt zich ten doel de lokale belangen van de fietsers in Breda en omstreken te behartigen. Onder onze afdeling valt ook de afdeling Etten-Leur.  Etten-Leur heeft inmiddels al enkele jaren een eigen enthousiaste groep vrijwilligers.   

In de beschrijving hieronder worden de diverse activiteiten van onze afdeling gedurende het afgelopen jaar uiteengezet.  

  

  1. Afdeling 

Actieve leden:  

Onderstaande leden waren in 2024 bestuurlijk en/of redactioneel actief:  

Ruud Janssens; Voorzitter  

Ruud in ’t Veld; Vervangend Voorzitter, Secretaris, Webmaster/ Redactie Digi-Tuub  

Piet Brosens; Penningmeester/ secretariaat  

Marieke van Hoof; Notulant  

Otto Knitel; Lid  

Henk Koenraads; Lid namens Etten-Leur  

Kees Mensen; Lid namens Etten-Leur  

  

Afdelingsvergaderingen:  

In het kalenderjaar 2024 heeft de afdeling Breda - Etten Leur 10 keer vergaderd in het Gemeenschapshuis Zandberg, waarvan 1 keer samen met de afdelingen Oosterhout en Drimmelen.  

 

Beleidsplan 2020-2025: 

Ook het afgelopen jaar was het voorliggende beleidsplan Fietsbepleit nog steeds richtinggevend in de werkwijze welke ons voorstaat. Van de 11 speerpunten zijn op slechts enkele gebieden lichte verbeteringen waarneembaar. De meeste punten zijn nog steeds actueel en vragen nog voortdurend om aandacht aan te blijven besteden. Zo heeft de gemeente de doorlopende fietsroute over de Binnen singel min of meer afgerond. Desondanks zal het laatste deel langs de KMA nog lang op zich laten wachten. Ook is hier en daar een lichte verbetering waarneembaar in de afstelling van verkeerslichten, al blijft de auto veruit prioriteit nummer 1 houden. Anderzijds blijft de urgentie voor het verbreden van fietspaden zeer groot. De drukte op de fietsroutes neemt, zeker in de spitsuren, onverminderd toe en neemt regelmatig gevaarlijke proporties aan. Mooi is te zien dat enkele politieke partijen in de gemeente wel degelijk naar ons beleidsplan kijken en er zelfs mee werken ter verbetering van de situatie voor fietsers in Breda. Al leidt dat laatste nog niet tot hoopgevende verbeteringen.   

 

  1. Ongeregelde activiteiten:

Ons Fietsevenement voor leden en niet-leden, 14 april 2024: Op deze datum hebben wij weer een fietstocht georganiseerd voor de leden van onze afdeling, maar ook niet leden waren welkom. Speciaal hiervoor hadden we 2 routes gemaakt, waarvan er een startte in Breda (Jeugdland Ulvenhout) terwijl de andere route startte vanuit de Kapel in Etten-Leur. Op die manier konden we halverwege twee pauzeplaatsen inrichten waarbij de route via andere wegen weer terugleidde naar het startpunt. De routes liepen langs verschillende punten waarvoor wij als Fietsersbond graag extra aandacht vragen, vanwege onveilige of ongewenste verkeerssituaties. Ter plaatse werden de deelnemers bevraagd middels enkele op de situatie gerichte vragen. Ondanks het best mooie weer die dag was de opkomst redelijk teleurstellend. In totaal hebben iets meer dan 40 fietsers deelgenomen. Die deelnemers waren wel weer tevreden en daarmee was dit deel van de activiteit wel geslaagd.   

 

Overleg met de wethouder mobiliteit: In september hebben we een kennismakingsgesprek gehad met wethouder Arnoud van Vliet, die mobiliteit in zijn portefeuille heeft. Dit was gedurende dit college al het 3e gesprek met een wisselende wethouder, na het vertrek van de vorige, Daan Quaars. We stelden vast dat we met de huidige wethouder een man in deze positie hebben die meer zakelijker naar de situatie van de Bredase fietser kijken en vooralsnog minder betrokkenheid toont met de problemen waar we in Breda mee te maken hebben. Met zijn stelling dat Breda een echte fietsstad is zijn wij het niet eens. Hij stelt dit op grond van dat “hij overal kan komen op de fiets”. En lijkt daarmee best tevreden met de fietsvoorzieningen die Breda biedt. Wij stelden daar tegenover dat je met de auto op veel plaatsen in Breda veel beter kan komen, en op grond daarvan kunnen wij stellen wij dat Breda een echte autostad is.  

 

Rondrit door het Ginneken met de wethouder: 

Op woensdag 16 oktober 2024 heeft wethouder Arnoud van Vliet een bezoek gebracht aan het Ginneken. Per fiets werd een rondrit gemaakt langs locaties waarvoor plannen in de maak zijn of waar door omwonenden knelpunten worden ervaren. Het initiatief hiervoor was genomen door Mariken Voermans, een VVD-raadslid, woonachtig in het Ginneken en regelmatig in het nieuws als het haar wijk betreft. Bezocht werd onder meer het Schoolakkerplein/ Viandenlaan. Een locatie die als onveilig wordt ervaren door het vele autoverkeer dat over deze route langs een grote basisschool een parkeerplaats zoekt of door de wijk ‘sluipt’ om hetcentrum of de Zuidelijke rondweg te bereiken.  Het is nog onduidelijk welke richting een herinrichting uitgaat. 

Daarnaast werden diverse locaties in de wijk bezocht waar bewoners overlast ervaren van te veel en hardrijdend verkeer door de soms zeer smalle straten. De wethouder leek niet erg bereid echt in de verkeerscirculatie in te grijpen: ‘dan verplaats je het probleem.’ 

De tour werd afgesloten op de Ginnekenmarkt waar de voorbije (corona)jaren de caféterrassen op straat stonden. Een situatie die de kroegbazen het liefst zouden continueren, maar door de bewoners van het Ginneken massaal wordt afgewezen om de fiets- en wandelroutes veilig én open te houden. De wethouder beloofde overal rekening mee te houden en een zorgvuldig besluit te nemen. 

 

Provinciaal/ Regionaal overleg Fietsersbond:  

In 2024 hebben we 1 keer een fysiek regionaal gestuurd overleg vanuit de landelijke bond, ondersteund door de provincie, bijgewoond. Deze bijeenkomst was georganiseerd op onze eigen locatie en betrof het Doorfietsnetwerk in West-Brabant. Daarnaast hebben we deelgenomen aan een drietal online regiobijeenkomsten met enkele afdelingen in West-Brabant, onder leiding van Daan van der Burgh van het landelijk bureau. Deze overleggen geven gemiddeld genomen wel inzicht in de manier waarop er op lokaal niveau wordt omgegaan met fietsaangelegenheden. Daaruit maken we hooguit op dat elke stad er op zijn eigen manier tegenaan moet om zijn zaken geregeld te krijgen. 

  

Herinrichting Oostflank:  

Met betrekking tot de herinrichting van de Oostflank, het gedeelte tussen de John F. Kennedylaan (Valkenbergpark) en de Oude Vest, hebben we in eerdere jaren enkele malen met de betreffende projectleider van de gemeente aan tafel gezeten. Dit waren prettige gesprekken, waarbij wij het gevoel hadden dat er serieus naar ons geluisterd werd. Desondanks zijn er enkele keuzes in het plan gemaakt waar wij ons niet geheel in konden vinden. M.n. de voorrangssituatie bij de oversteek van de Claudius Prinsenlaan bij de Vlaszak. Wij hebben ons daarbij neer moeten leggen. Na de zomer van 2024 is een begin gemaakt met de werkzaamheden van de betreffende herinrichting en op het moment van schrijven heeft deze herinrichting bijna het eindstadium bereikt. Wel waren er gedurende de werkzaamheden regelmatig onhandige en zeker ook onveilige situaties ingericht, welke wij dan ook hebben gemeld bij de gemeente.  Uiteindelijk zal de definitieve inrichting resulteren in een mooie situatie waar we van hopen dat we nog jaren plezier van gaan hebben. De aansluiting van het gedeelte naar de Keizerstraat laat nog op zich wachten tot de beëindiging van de bouwwerkzaamheden aan het voormalige postkantoor.  

 

  

  1. Reguliere activiteiten: 

Overleg met de gemeente Breda:  

Naast het Verkeers Veiligheids Overleg (zie hieronder) is er het afgelopen jaar geen extra overleg geweest buiten dit geregelde overleg met de gemeente. Waren wij vorig jaar nog enthousiast over een aantal gevallen waarin wij al in een vroeg stadium geraadpleegd werden. Het afgelopen jaar is er geen sprake meer geweest van een dergelijk vooroverleg. Wij blijven uiteraard nog steeds de bekende kanalen actief volgen, zoals inspraakavonden en voorstellen in PlanBreda. 

 

Brabants Verkeersveiligheids Label (BVL):  

Het BVL is een keurmerk voor basisscholen die daarmee aantonen dat verkeersveiligheid structureel deel uitmaakt van het schoolbeleid. Scholen die voldoen aan vastgestelde criteria ontvangen een financiële bijdrage. In de gemeente Breda zijn dat rond de 40 basisscholen. Als Fietsersbond nemen wij zo veel mogelijk deel aan het scholenoverleg dat 4 maal per (school)jaar plaatsvindt. Daar bieden wij aan te assisteren bij (fiets)activiteiten in het kader van de verkeersveiligheid. In het jaar 2024 waren dat: 
- de Kennedyschool, april. Surveilleren bij het praktisch verkeersexamen van groep 7. Dit was de eerste keer dat deze school ons benaderde. Het was prima geregeld met duidelijke instructies voor de meewerkende ouders. 
- de Petrus en Paulusschool, mei. Fiets controle en oefenrondje door de wijk met groep 6. Een fietscontrole van groep 8 werd afgezegd, omdat de meeste leerlingen bij de overgang naar vervolgonderwijs “toch een nieuwe fiets zouden krijgen”. 
- Basisschool Dirk van Veen, oktober. Fietscontroles bij de groepen 6, 7 en 8. Zoals elk jaar was het hier goed georganiseerd en hielp de conciërge ook weer mee. 
Ook basisschool de Spindel uit Bavel had weer contact met ons opgenomen. Helaas konden wij hun aanvraag niet honoreren. Met slechts een klein groepje actieve leden lukt het niet altijd. Gelukkig heeft deze school betrokken ouders die ingezet kunnen worden. 

 

Verkeers Veiligheids Overleg (VVO): 

Het VVO  vindt gewoonlijk viermaal per jaar plaats. Hieraan nemen ambtenaren van de gemeente deel, vertegenwoordigers van Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de Fietsersbond afdeling Breda (FBB). In 2024 waren er door ziekte slechts drie bijeenkomsten in het stadskantoor en wel in maart, juni en oktober. Wel was er veel bilateraal (mail)overleg. 

De agenda van de resterende overleggen waren vaak erg vol en de plannen passeerden in hoog tempo.  Vaste onderwerpen waren de ongevallen en de hinder voor fietsers van omleidingen en ook de terrassen in de stad. Ook reconstructies zoals de kluifrotonde op Hendrik III laan en de rotonde op de Allerheiligenwegkreeg de nodige aandacht. Diverse malen kwamen de werkzaamheden op de Vlaszak ter sprake. Met name hekelde de Fietsersbond de onduidelijke omleidingen en de gebrekkige bebording ter plaatse. Aandacht was er ook voor het recent gereedgekomen Marga Mincoplein. Helaas is er niets gedaan met onze opmerkingen op het ontwerp destijds. Juist op die plekken gaat het nu mis. Samen met VVN stelden we de onduidelijke uitritconstructies aan de orde. Daar zijn inmiddels voorrangs-haaientanden aangebracht en borden geplaatst. 

Helaas stijgt het aantal ongelukken en verkeersslachtoffers nog steeds en is dit nu terug op het aantal van vóór Corona.  De gemeente wil hier zeker werk van maken door de meest onveilige plaatsen aan te pakken.   

In 2024 is ook uitvoering gegeven aan de verwijdering van de paaltjes op de fietsroutes op basis van de mede door de fietsersbond aangeleverde locaties. 

 

Fietsenstallingen in de binnenstad van Breda: 

Op ons verzoek zou er weer een overleg zijn met het Parkeerbedrijf, waar ook de fietsenstallingen onder vallen. Helaas was de afspraak doorgesluisd naar de afdeling THOR (toezicht, handhaving, openbare ruimte), die uitsluitend over handhaving gaat en niet over het parkeerbeleid. Dit beseften wij pas tijdens ons gesprek in mei. Er is gesproken over handhaving en weesfietsen. De leidinggevende van het parkeerbedrijf zou benaderd worden om alsnog contact met ons op te nemen. Dat is niet gebeurd en wij zijn er dit jaar ook niet meer actief achteraan gegaan. 

Wel kwam het onderwerp “fiets parkeren in de binnenstad” aan de orde in het Verkeers Veiligheids Overleg. 

 

Fietsverlichting controle actie: 

In het afgelopen jaar hebben wij als Fietsersbond eenmaal deelgenomen aan een fietsverlichting controle actie die door Veilig Verkeer Nederland geïnitieerd werd. De actie was vond ‘s avonds plaats op 19 januari en wel op twee locaties, te weten de fietsenstallingen aan de Oude Vest en aan de Nieuwstraat. Bij de meeste fietsen was de verlichting in orde. Ter plaatse werden door een aanwezige fietsenmaker nog verschillende reparaties verricht.  

 5. Speerpunten: 

  

Snelfietsroute Breda-Tilburg en Breda-Oosterhout:   

Voor wat betreft de aanleg van de snelfietsroute (tegenwoordig spreekt met liever over “doorfietsroutes”) zijn het afgelopen jaar weinig of geen vorderingen gemaakt. De plannen liggen nog steeds op tafel, maar van uitvoering is het afgelopen jaar niet veel gekomen. Met name de entree van de doorfietsroute naar de gemeente Breda vanuit Tilburg is nog steeds niet gerealiseerd terwijl bewoners van Dorst zich hebben laten horen met betrekking tot het geplande tracé. Wij hebben vanaf het begin voorgesteld om een traject te volgen dat loopt langs de noordzijde van het spoor, vanaf de Vijf Eikenweg onderlangs het Cadettenkamp en dan mooi zou kunnen aansluiten op het snelfietspad vanuit Oosterhout. Helaas zijn onze adviezen nooit serieus ter overweging genomen. Wel is afgelopen jaar de herinrichting van de Monseigneur de Vethstraat ten uitvoer gebracht middels de inrichting van deze straat als fietsstraat, in het verlengde van de Heusdenhoutsestraat. 

  

  1. Continuïteit 

Financiële verantwoording: 

  

Financieel overzicht 2024 afdeling  Breda

Afdracht vanuit landelijk bureau                               1.715,00

Vergaderkosten totaal                         601,50

Administratie en website                     368,79

Bestelling materiaal                                 88,00

Activiteiten/ledenbinding                     578,10

                                                               1.639,39

 

  

Contact met de Fietsersbondafdelingen in de Regio: 

  

We hebben een goede samenwerking met Etten-Leur, Oosterhout en Drimmelen, die ook allemaal eigen pagina's op de website van de Fietsersbond afdeling Breda hebben. Etten-Leur is op al onze vergaderingen aanwezig, Oosterhout en Drimmelen schuiven 1x per jaar aan bij onze vergadering, zo ook dit jaar.   

 

Website: 

 

De website mag zich verheugen op steeds meer bezoekers, die ook steeds meer pagina's binnen onze website bezoeken. Veelvuldig wordt gestemd in onze Polls, klachten gemeld in ons “Meldpunt” en reacties gegeven op onze artikelen in de “Digi- Tuub”.  Uiteraard stellen wij uw mening, reacties, opmerkingen, etc. bijzonder op prijs, Ook zien wij graag dat u onze Facebookpagina regelmatig bezoekt voor het laatste nieuws (klik hiervoor op het logo binnen onze website). 

 

 

Ledenbestand van Breda en Etten-Leur 

- Aantal leden eind 2024: 307 (Breda en Etten-Leur samen)  

Leden met een bij ons bekend e-mailadres: 270  

Leden zonder een bij ons bekend e-mailadres: 37  

 

N.B. Door een oproep aan onze leden, waarvan het e-mailadres niet bekend was,

is het aantal leden zonder een bekend e-mailadres verlaagd naar 37.