Fietsverlichtingscontrole actie in Breda...

Op 19 januari 2024 hebben wij weer een gezamenlijke controleactie gehouden voor de fietsverlichting.

Samen met 2 personen van Veilig Verkeer Nederland, die overigens de initiatiefnemers zijn van deze actie, waren wij aanwezig bij 2 fietsenstallingen in de stad. Op vrijdagavond, één van dé uitgaansavonden in onze gemeente. Ook aanwezig was op beide locaties een mobiele fietsenmaker die met zijn wagen geposteerd was naast de plek waar wij stonden.

Uiteraard zijn we niet uit op het geven van bekeuringen, immers de politie was daar ook niet aanwezig, maar wel ter promotie en stimulering van het voeren van goede fietsverlichting op de fiets. We hebben daar zo’n 2 uur gestaan in de kou, maar dat moet je er voor over hebben. We stellen vast dat verreweg de meeste fietsen zijn voorzien van al dan niet goede fietsverlichting. Bij enkelen was het niet in orde, en die boden we aan tegen kostprijs gelijk een reparatie te laten verrichten bij de fietsenmaker. Ook zien we nogal wat van die kleine hanglapjes aan het stuur en aan de bagagedrager bungelen, maar ja, beter iets dan niets.

Voor de personen waarbij het licht in orde was hadden wij een kleine attentie in de vorm van een sleutelhanger. Het moet gezegd, de fietsers stonden zeer positief tegenover onze actie en we hebben geregeld leuke gesprekjes gevoerd over de zin van goed verlichting, maar ook over het uitgaan in de stad. Dit was overigens al de 2e keer deze winter dat we met een dergelijke actie in de weer waren. Bij de vorige sloten we aan bij een grote autocontrole van de politie. Daar werd uiteindelijk 1 boete uitgedeeld. Helaas voor de fietser die er vandoor dacht te gaan met ondeugdelijke verlichting.

Voor ons staat de eigen veiligheid van de fietser op de eerste plaats. Dat is de boodschap die we uitstralen.