NBS Dirk van Veen
Ik val op bij de Dirk

Fietscontrole op NBS Dirk van Veen

Na de herfstvakantie en met ingang van de wintertijd worden er fietscontroles gehouden. Vooral de fietsverlichting is daarbij een belangrijk onderdeel.

Als afdeling Breda van de Fietsersbond zetten wij ons in om basisscholen hierbij te assisteren. Wij voelen ons hierbij betrokken.

Basisscholen in Breda worden bij het verkeersonderwijs ondersteund door de provincie. Hiervoor bestaat het BrabantsVerkeersveiligheids-Label (BVL). Deze organisatie houdt in deze tijd een zogenaamd Fluorfeest met de fietsverlichtingsactie “Ik val op”. Fluorescerende kleding en hesjes worden hierbij aanbevolen.

Op 8 en 9 november hebben wij ca. 200 fietsen van de groepen 6, 7 en 8 van de Dirk van Veen gecontroleerd. Bijgaande foto’s geven een indruk van deze activiteit.

Het waren meest sportieve fietsen van het type mountainbike, die gecontroleerd moesten worden, doch klassieke fietsen waren ook in ruime mate vertegenwoordigd. De aangeboden fietsen waren in het algemeen in goede staat. Kleine lampjes mogen ook als fietsverlichting en daarmee zijn veel fietsen voorzien.

Van groep 8 melden de meeste kinderen, dat ze een nieuwe fiets kijgen, wanneer ze naar het voorgezet onderwijs gaan. Op de basisschool wonen de meeste kinderen in de buurt en gaan te voet naar school. Voor de controle namen ze hun fiets mee naar school. De fiets wordt wel gebruikt voor sport.

De BVL scholen zijn op de hoogte van onze inzet voor fietscontroles.
Om aan de vraag te voldoen kunnen wij nog wel vrijwilligers gebruiken.
Het is dankbaar werk, dat gewaardeerd wordt.