Fietsersbond Breda - Etten-Leur / E-mail: info@fietsersbondbreda.nl

Fietsen waar de knooppuntenroutes werden uitgevonden...

De eerste fietsroutes met het veelgeprezen knooppuntensysteem werden uitgezet in België, in de provincie Limburg in de jaren 90. Het systeem is bedacht door een Vlaams mijningenieur die in de 25 jaren daarna zijn netwerk uitgebreid zag worden over heel België en Nederland. Ideaal, zeker met een knooppunten-app op je telefoon met GPS of een goede fietsknooppuntenkaart van de streek. Je hoeft nooit meer echt te verdwalen en komt op mooie routes die je anders wellicht zou missen.

Op vakantie in Belgisch Limburg maakten we er de voorbije weken dankbaar gebruik van. Het is een uitgebreid netwerk met goed onderhouden routes en duidelijke bebording. We reden over heel veel mooie paden en rustige landweggetjes, maar ook af en toe een traject dat je in Nederland niet vaak zult tegenkomen: een smal betonstrookje langs een drukke provinciale weg, waar soms zelfs in twee richtingen fietsers overheen gestuurd werden. Gelukkig waren dat uitzonderingen en maakten we mooie tochten door het Limburgse land. Over twee bijzondere plekken in Belgisch Limburg wil ik graag wat meer vertellen.

De eerste is een traject vlakbij het fraaie openluchtmuseum Bokrijk. Net aan de westzijde van het museumpark liggen in een bos- en heidelandschap een aantal grote vennen of (vis)vijvers. Aan de zuidzijde van knooppunt 91 ligt een traject ‘Fietsen door het water’ en dat kun je letterlijk zo beleven. Het pad loopt als het ware over de bodem van een meertje terwijl aan weerszijden wanden het water tegenhouden. Je hoofd komt al fietsend net boven de waterlijn uit en de verbaasde eenden en zwanen kijken je van dichtbij aan. Het pad trekt veel bezoekers, ook te voet. Wij waren er op een zonnige weekenddag en moesten daardoor slalommend naar de overkant.

 

 

De tweede bezienswaardigheid ligt ca 25 kilometer noordelijker in de bosrijke streek ten zuiden van Lommel. De streek presenteert zich toeristisch als ‘Bosland’ en vlakbij fietsknooppunt 272 is een spectaculair circuit gemaakt: ‘Fietsen door de boomtoppen’. Een naam die al aangeeft wat het inhoudt. Je fietst met een flauw hellingspercentage hoger en hoger over een lange cirkelvormige baan tot je letterlijk op 10 meter hoogte tussen de boomtoppen rijdt. Daarna daal je over een tweede cirkel weer af naar het startpunt. De baan heeft eenrichtingsverkeer en dat is maar goed ook, want de dalers maken behoorlijk snelheid! 

 

Mocht je eens daar in de buurt gaan fietsen dan is het een leuke tip om in je route op te nemen.

* Bij deze ook een oproep aan onze fietsende lezers. Welke tip hebt u voor ons. Liefst ook met een paar foto’s! Stuur maar in naar: info@fietsersbondbreda.nl