• Fietsersbond Breda - Etten-Leur
  • E-mail: info@fietsersbondbreda.nl
Nieuws » * F.B. Etten-Leur » Ik ben Ton de Pijper

 

Mijn naam is Ton de Pijper...

Al een paar keer had Henk Koenraads het al tegen mij gezegd “het zou goed zijn als Etten-Leur haar eigen Fietsersbond krijgt”. Onderweg naar Zuid Limburg voor een fietstocht in de heuvels (voor mij waren het bergen) begon hij er weer over. Toen heb ik maar aangegeven dat ik best wilde meewerken aan de oprichting van de Fietsersbond Etten-Leur. Al een paar keer had Henk Koenraads het al tegen mij gezegd “het zou goed zijn als Etten-Leur haar eigen Fietsersbond krijgt”. Onderweg naar Zuid Limburg voor een fietstocht in de heuvels (voor mij waren het bergen) begon hij er weer over. Toen heb ik maar aangegeven dat ik best wilde meewerken aan de oprichting van de Fietsersbond Etten-Leur.

Immers Etten-Leur is op zich best een grote gemeente, ons gemeentehuis heet zelfs Stadskantoor 😊. Etten-Leur kent een mooi buitengebied en heeft goede infrastructuren. Maar het kan natuurlijk altijd beter en als geboren en getogen Etten-Leurenaar wil ik graag meetrappen om vooruit te komen.

In 1956 ben ik geboren in Etten, toen was er nog een redelijk strikte scheiding, maar nu woon ik alweer zo’n 20 jaar met veel plezier op de Leur. Ik bemerk de scheiding tussen Etten en Leur niet zo meer, het is wel mooi om de eenwording van Etten-Leur meegemaakt te hebben. Vanaf mijn jeugd, ingegeven met de paplepel bij ons thuis, heb ik altijd veel aan sport gedaan. Voetbal, tafeltennis, tennis, hardlopen (in 1988 New York Marathon gelopen) en de laatste jaren richt ik me meer op het wandelen, tennis (aangepast niveau) en (race)fietsen. Beter gezegd recreatief fietsen, tochten van zo’n 60 a 70 kilometer door het West-Brabantse buitengebied en dan zo’n 2 keer per week als het weer het toelaat. Ik gebruik mijn gewone fiets altijd om me te verplaatsen in Etten-Leur. Ook naar Breda neem ik regelmatig de fiets, het kost me een half uur om in het centrum van Breda te komen. Met de auto, alles meerekenend, ben ik ook minimaal zo’n 30 minuten onderweg. Daarnaast is fietsen gezond en de oplopende benzine- en parkeerprijzen gaan aan mij voorbij.

De laatste 10 jaar heb ik mezelf enthousiast ingezet voor de aanleg van glasvezelnetwerken in West-Brabant. Glasvezel is volgens mij een noodzakelijke communicatie infrastructuur voor de verdere economische en sociaal-maatschappelijke groei. We komen nu in een fase dat we binnen enkele jaren kunnen stellen dat geheel West-Brabant is voorzien van glasvezel en ik ben er trots op dat ik daartoe een aardig steentje heb bijgedragen. Met dezelfde passie wil ik me nu inzetten voor de Fietsersbond Etten-Leur omdat de fiets infrastructuren en fietsmogelijkheden meer aandacht verdienen. In mijn beleving groeien we binnen 5 jaar naar een situatie dat er bewust en mogelijk wel noodgedwongen ( NLG 4,50 voor een liter benzine, hoe krijg je het verzonnen) veel meer gefietst zal gaan worden. Tevens kent fietsen ook een belangrijk sociaal aspect, je ziet meer mensen en het nodigt uit om onderweg even een praatje met iemand te maken.

Er zal de komende jaren sowieso nog genoeg gepraat gaan worden met betrokken instanties om het fietsen verder te stimuleren en ervoor te zorgen dat de daad bij het woord wordt gevoegd. Dan is het leuk dat je werkt voor de goede zaak met vrienden zoals Kees Mensen en Henk Koenraads. We hebben er zin in om er iets moois van te maken.